BEHANG WOONKAMER

Behang voor in de woonkamer
Onze woonkamer is de plek waar we ontspannen, waar we ons vermaken en waar we ons veilig en comfortabel voelen. Behang is een geweldige manier om deze ruimte een persoonlijk tintje te geven. Ze kunnen een unieke sfeer van welzijn creëren. Een stijlvolle ambiance en een representatief karakter gaan hand in hand. De sky is the limit als het gaat om stijlkeuzes en creativiteit. Landelijk, Industrieel, Retro, Botanisch, Modern, Klassiek, Hotel Chic, Romantisch, Natuur, Vintage, Fantasie, Exclusief, Grafisch, Scandinavisch, Trendy, Art Deco en Tropisch zijn slechts enkele voorbeelden. Naast persoonlijke voorkeuren zijn ook andere parameters zoals kamergrootte, indeling, kleur etc. doorslaggevend bij het kiezen van het perfecte wanddecoratie.

Wat zijn de criteria voor het kiezen van het juiste behang voor de woonkamer?
Naast persoonlijke voorkeuren zijn parameters zoals kamergrootte, architectonische kenmerken, licht (natuurlijk/kunstmatig) en plafondhoogte allemaal belangrijke factoren om over na te denken. Oppervlaktematerialen, reinigingseigenschappen en hoe het behang moet worden opgehangen, zijn ook belangrijke overwegingen.

Kamer grootte
Een kleine woonkamer is altijd gebaat bij lichte behangkleuren en delicate, compacte patronen met subtiele structuur. Donkerdere en intensere behangkleuren en grotere of driedimensionale patronen zijn geweldig voor ruimere kamers. Smalle, lange ruimtes kunnen groter lijken wanneer behang met horizontale strepen wordt gebruikt. 

Bijzondere architectonische kenmerken/schuine plafonds
Ruimtes met erkers, lastige hoekjes, grote nissen en uitsparingen, muuruitsteeksels en richels, een groot aantal ramen of schuine plafonds vragen om passend behang. Complexe patroonstructuren leiden zelden tot bevredigende resultaten. Kies in plaats daarvan delicate patronen en ontwerpen, bijvoorbeeld strepen of bloemenelementen.

Helderheid/licht (kunstmatig/natuurlijk)
Hoe meer natuurlijk licht de kamer binnenvalt, hoe helderder het zal lijken. Gecombineerd met behang in lichte kleuren, zal de ruimte visueel groter en breder worden. Donkere behangkleuren verminderen mogelijke verblinding door sterke daglichteffecten. Voor sterk reflecterende of glanzende behangoppervlakken moet de muur uit de buurt van de directe gezichtslijn zijn, zodat het oog niet wordt aangetrokken omdat dit afleidt (bijvoorbeeld bij het kijken naar tv).

Plafondhoogte
Hoge plafonds kunnen lager lijken wanneer behang met horizontale patronen wordt gebruikt. Een andere optie is om twee verschillende behangsoorten te kiezen die het onderste en bovenste deel van de muur visueel "scheiden", waardoor het plafond lager lijkt. Het beklemmende karakter van een laag plafond kan worden gecompenseerd door te kiezen voor een verticaal patroon, met name strepen.

Oppervlakte materialen 
Specifieke materialen en oppervlakte-eigenschappen geven behang charme en uitstraling. Textiel- en flockbehang met een voelbare en authentieke structuur straalt een behaaglijke warmte uit. Glasparelbehang voegt sprankeling en luxe toe aan de kamer. Kurkbehang vult de ruimte met de puurheid van de natuur. Met een iriserende glans neemt metaalbehang ons mee op een reis naar de toekomst.

Behang ophangen/verwijderen
Vliesbehang is eenvoudig te plaatsen - er zijn geen wachttijden (inweektijden), omdat de behanglijm direct op de muur wordt aangebracht. Ze kunnen droog van de muur worden getrokken - een snel en schoon proces dat meestal geen sporen achterlaat. Voor behang op papierbasis wordt de lijm op de achterkant aangebracht en moet deze een bepaalde tijd intrekken. Afhankelijk van het materiaal van de ondergrond kunnen deze soorten behang droog of vochtig worden verwijderd.

Wasbaarheid
In kamers waar kinderen aanwezig zullen zijn, is afwasbaar behang met een afgedichte of gecoate oppervlak (vliesbehang of vinylbehang ) een goede keuze. Afhankelijk van hun reinigbaarheidskenmerken kunnen ze wasbaar, superwasbaar of schrobbaar zijn. Sponsbaar behang kan niet met vochtige doeken worden gereinigd. 

Welke kleur moet ik kiezen voor de woonkamer?
Met uitzondering van te prikkelende of felle kleuren (bijvoorbeeld neonkleuren) is alles mogelijk. Tot de ultieme kleurfavorieten voor lounges en woonkamers behoren wit, beige, grijs, blauw en groen. Donkere, gedempte tinten rood of bruin en zwart zijn ook geweldige opties.

Wit
Wit symboliseert zuiverheid, onschuld, frisheid. Behang dat overwegend wit is, is perfect voor kamers die een injectie van licht, breedte en ruimte nodig hebben. Bovendien benadrukt wit alle andere kleuren. Veel elegante, moderne, frisse interieurconcepten hebben veel baat bij wit behang.

Beige
Deze natuurlijke kleur waarvan de naam verbonden is met lamswol combineert bruin en wit tot een prachtig uitgebalanceerde (en balancerende!) tint. Het zorgt voor licht, warmte en een gevoel van welzijn. Beige patroon- of basiskleuren zijn populair in de Landelijke stijl, maar voegen ook iets toe aan een natuurlijke of Aziatische stijl. Romantisch of geometrisch behang in beige heeft een fantastisch licht, bijna gewichtloos effect.

Grijs
Deze mix van wit en zwart is de perfecte stijl voor excentrieke woonkamers. De kleur van neutraliteit en tegenstellingen komt in een bijna eindeloze reeks nuances. Grijs behang kan majestueuze elegantie, delicate puurheid of wulpse warmte uitstralen. Daarom zijn het echte designwonderen voor moderne, futuristische, sfeervolle en gedurfde stijlen.

Blauw
De kleur blauw heeft een kalmerende, balancerende werking. Het bevordert creativiteit en innovatie. Blauw behang biedt een heel universum aan ideeën - van maritiem tot mediterraan, van exotisch tot koninklijk en glamoureus. Donkere blauwtinten vullen de kamer met betoverende magie, terwijl groenblauwe en lichtblauwe tinten stimulerend zijn en de geest openen.

Groen
Groen staat synoniem voor natuur en lente, vernieuwing en groei. In woonkamers bevordert groen behang de ontspanning en voorkomt het vermoeidheid. Het zijn subtiele bronnen van kracht, energie en inspiratie. Gewoon perfect voor de botanische trend, natuurlook, tropische oases, romantiek en flower power.

Welke behangsoorten laten de woonkamer ruimtelijker lijken?
Behang met delicate, zachte patronen in lichte tinten, met een subtiele glinstering of glans, ze laten een kleine woonkamer groter lijken.

Patronen
Kleine kamers profiteren van delicate, gelijkmatige, verticale patronen - vooral wanneer alle muren behangen zijn. Lijnen, stippen, bloemen of botanische elementen zijn geschikte voorbeelden. Voor wie de voorkeur geeft aan een uitbundiger of donkerder patroon, kan een accentmuur (zonder ramen of deuren) de beste optie zijn. De resterende muren moeten in lichte, vriendelijke effen kleuren worden gehouden.

Behang Kleur
Lichte, natuurlijke en pastelkleurige behangkleuren voegen ruimte toe aan een kamer. Lichtblauw, koel turquoise, erwtengroen, pastelviolet, beige, grijs, lichte houttinten en marmerwit hebben allemaal dit effect. Witgoud en zilver laten de ruimte ook groter lijken. Voor lange, smalle kamers moeten de lange muren in lichte kleuren worden gehouden, de korte in donkere kleuren.

Glinstering en glans, metallic effecten
Behang met glinsterende, metallic of lichtreflecterende details zorgt voor meer ruimte. Een kleine kamer kan bijvoorbeeld ogenschijnlijk multidimensionaal worden door een behang met metaaleffect te gebruiken. Dit type wanddecoratie kan op alle wanden worden toegepast of alleen op een opvallende wand - in sommige gevallen kan het betrekken van het plafond in het inrichtingsconcept ook perfect werken.

Hoeveel behang moet er in woonkamers worden gebruikt?
Afhankelijk van de grootte, de indeling en de lichtomstandigheden kan het gekozen behang op alle muren worden aangebracht, een hoofdmuur, drie van de muren, twee aangrenzende muren of twee muren tegenover elkaar. Ook het plafond behangen is een steeds populairdere optie.

Kenmerk muur
Functiemuren zijn een geweldige optie als een behangmodel een dominant, grootschalig of multidimensionaal patroon heeft. De overige muren moeten in bijpassende kleuren worden behangen. De muur achter de bank of de sofa is bijzonder geschikt voor een accentmuur. Het mag immers niet achter hoge of brede meubelen verstopt zitten. Een zeer eigentijdse kijk op het concept is het "kenmerkplafond".

All-over behangen
Om alle vier de muren en misschien zelfs het plafond hetzelfde behang aan te brengen, vergt wat moed, maar het resultaat is vaak verbluffend. Voor een succesvol project van deze aard moeten patroongrootte, patroonverloop en kleurencombinatie van het behang harmonieus werken met de grootte en de lichtomstandigheden van de kamer.

Drie aangrenzende muren
In grote kamers kunnen drie aangrenzende muren - schot en zijwanden - worden versierd met hetzelfde designbehang. Dit zorgt voor een uniforme look die prachtig wordt benadrukt door één muur in één enkele kleur. Het zorgt er ook voor dat driedimensionale en grootschalige patronen soepeler kunnen worden geïntegreerd.

Twee muren tegenover elkaar of naast elkaar
Het behangen van twee tegenover elkaar liggende muren is een goede optie als bijvoorbeeld twee verschillende, maar bij elkaar passende designbehangsoorten hun volledige effect moeten laten zien. Aangrenzende wanden met twee verschillende of hetzelfde patroonbehang kunnen op een slimme manier verschillende delen van de woonkamer scheiden, bijvoorbeeld eethoek, leesruimte, speelhoek. 

Behangideeën voor woonkamers
Er is een overvloed aan stijlen en interieurontwerpopties die geschikt zijn voor woonkamers: Chilled Retro Lounge-vibes, koloniale avonturen, moderne barok, shabby chic, Aziatische stijl of botanische oases zijn slechts enkele thema's die kunnen worden genoemd. Tot de Top Vijf favoriete stijlen behoren Landhuis, Moderne Kunst, Klassiek, Scandinavisch en Luxe.

Landhuisstijl
Er is een verscheidenheid aan landhuisstijlen, meestal gebonden aan specifieke regio's: Engels huisje, landgoed "en Provence", Spaanse villa, huisje in de Alpen. De Landhuis Stijl bevat vaak pastelkleuren en lichte, aardse, houtachtige kleuren; afhankelijk van de specifieke substijl kunnen ook donkere en sterke tinten voorkomen. Goede combinaties voor deze stijl zijn tegel-, steen- en houtbehang, klassieke ruitdessins, elegant streepbehang, bloemmotieven met kruiden en bloemen of prints met speelse dierenmotieven.

Modern
Moderne behangsoorten zijn er in de meest onconventionele, ongewone en provocerende designs. Ze pikken trends op en herinterpreteren klassieke motieven - of creëren ze zelf. Krachtige kleuren in opvallende combinaties, fantastische effecten en optische illusies zijn allemaal componenten van hedendaags woonkamerbehang. Moderne kunst vraagt ​​aandacht, wat betekent dat de rest van het interieurconcept eenvoudig en schoon moet worden gehouden.

Klassieke stijlen 
Klassieke behangpatronen zijn tijdloos en toch heel modern. Met hun opvallende compositie van ornamenten in verschillende formaten kan behang met barok motieven verfijnd, flamboyant of grillig en hip zijn. Behang in Art-Decostijl maakt indruk met verbluffende grafische elementen, metaalglanseffecten en eigentijdse kleurencombinaties. Art Nouveau-behang met kunstig gerangschikte ornamenten zorgt voor extravagante, verfijnde stijlen in woonkamers.

Scandinavisch
De Scandi-stijl: minimalistisch, verfrissend schoon en extreem flexibel. Voor deze moderne interieurlook is behang met grafische/geometrische patronen geïnspireerd op Zweedse originelen de perfecte match. Wit, lichte tot midden grijstinten, ijsblauw, beige en natureltinten zijn de belangrijkste basiskleuren. Meubels hebben rechte lijnen, elementen zijn teruggebracht tot de essentie - dat is wat de Scandinavische stijl zo onweerstaanbaar maakt.

Luxe
Exotisch leer, glamoureuze sprankelende glasparels, glinsterend goud en zilver, iriserend metaal, de fijnste zijde, alles gecombineerd met adembenemende patronen, structuren en effecten. De luxueuze stijl van interieurdesign is zeer representatief en ademt een gevoel van "alleen het beste is goed". Luxe is altijd extravagant, gedurfd en niet gebonden aan specifieke patronen.

Zo maak je van je behangproject een succes

  • Maak gebruik van onze voorbeelden van behangpatronen waarmee u kunt controleren en vergelijken en uw beslissingen kunt nemen op basis van feiten.
  • Maak een schets van je woonkamer, inclusief meubels en bijzondere kamerkenmerken, kleuren muurverf en behangstalen. Zo krijgt u een beter beeld van het eindresultaat.
  • Felle kleuren of dominante patronen moeten spaarzaam worden gebruikt, aangezien de woonkamer in de eerste plaats een ruimte van ontspanning is, een oase van rust. Een opvallende muur met een patroonbehang is vaak genoeg om een ​​bepaalde stijl te benadrukken.
  • Door de juiste kleuren, materiaalstructuren en behangoppervlakken te kiezen kan een sfeer van warmte en behaaglijkheid worden gecreëerd. Behang met imitatiehoutdessins, bamboe- of kurkafwerkingen en textielbehang vullen uw woonkamer met een gevoel van comfort en welzijn.

 Kijk voor prachtige motieven en uni's eens op de pagina THEMA'S

betaalopties
© 2010 - 2024 Couleur Maison | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel