BEHANG KEUKEN

Behang voor in de keuken
Er is nauwelijks een andere ruimte in huis die in de afgelopen eeuw meer maatschappelijke verandering heeft ondergaan dan de keuken. Wat ooit slechts een functionele ruimte was voor het bereiden van eten, is veranderd in een druk knooppunt van gezelligheid voor familie, vrienden, kennissen, beginnende chef-koks en fijnproevers. Grote en kleine culinaire hoogstandjes creëren, genieten, een praatje maken, experimenteren met eten - de keuken is een multifunctionele ruimte.

De interieuropties die aan deze eisen voldoen, zijn vrolijk, kleurrijk, extravagant, soms ongebruikelijk. Ze beantwoorden aan de behoefte van plezier, een gevoel dat verbonden is met de keuken. En de voorwaarden voor echt genieten zijn een geweldige sfeer en een passende ambiance. Designbehang helpt bij het creëren van smaakvolle keukenomgevingen.

Een likje verf of behang voor in de keuken?
Individuele factoren zoals ruimte-indeling, keukeninrichting en persoonlijke voorkeuren bepalen de vormgevingsmogelijkheden voor keukenwanden: geverfde muren, designbehang of een combinatie van beide.

Geschilderde muren
Het schilderen van de muren is over het algemeen de beste optie voor keukens waar de wandruimte veel ramen, nissen of erkers heeft. Prints met patroonbehang zijn meestal niet geschikt voor deze muren omdat hun effect beperkt zal zijn. Bijzondere of flamboyante keukeninrichtingen met luxueus gestructureerde of sterk vormgegeven fronten vereisen ook een zeker understatement als het om behangopties gaat.

Dit soort keukens zijn gebaat bij een slimme kleur(en). Fruitige, smakelijke en frisse tinten zoals kiwigroen, oranje, frambozenrood, chocoladebruin of karamel zijn allemaal geweldig. Het combineren van twee kleuren passend bij de keukeninrichting is een andere populaire keuze. Wat verf betreft, moet de nadruk liggen op niet-giftige, afwasbare producten.

Ontwerp behang
Patroonbehang kan de ruimte vullen met een heel bijzondere (bijvoorbeeld thema)sfeer. Door bijvoorbeeld behang met grafische/geometrische patronen op alle muren te gebruiken, creëer je de sfeer van een landhuis- of scandinavische look. Hout-, steen- en tegelmotieven dragen bij aan de authentieke effecten van diverse thema's zoals bijvoorbeeld een sfeervolle Spaanse keuken. De belangrijkste factor voor behang en voor verf in keukens is wasbaarheid.

Combineer verf en design behang
Frisse, prikkelende behangdessins en bijpassende verf zijn een geweldige combinatie in de keuken. Een opvallende wand, misschien met een grootschalig, in het oog springend patroon, is een fantastische manier om interesse te wekken en de aandacht te vestigen op een specifieke ruimte, bijvoorbeeld de kookruimte, het eetgedeelte of de koffiebar. De overige muren kunnen in een bijpassende of contrasterende kleur worden geschilderd. Als je op zoek bent naar een prachtig design-highlight voor geschilderde keukenwanden, wat dacht je ervan om de betegelde spatbescherming te vervangen door een opvallend (afwasbaar) designbehang?

Welke soorten behang zijn geschikt voor keukens?
De samenstelling van drager- en oppervlaktematerialen bepaalt of een bepaald design behangmodel geschikt is voor de keuken. Het heeft een grote invloed op de stabiliteit, hechting en reinigbaarheid van het behang.

Behang op papierbasis
Afhankelijk van het oppervlaktemateriaal kunnen op papier gebaseerde behangsoorten, althans in beperkte mate, geschikt zijn. Als de ondergrond uit papier of andere materialen met open poriën bestaat, adviseren wij om het behang met een waterafstotend behangbeschermingsmiddel te behandelen.

Vliesbehang
Behangsoorten met een non-woven draaglaag worden geleverd met een overvloed aan oppervlaktematerialen. De beste keuze zijn pure non-woven soorten. Toch is het toevoegen van een beschermlaag een goed idee, omdat dit zorgt voor een betere vochtbestendigheid en reinigbaarheid.

Vinyl behang
Vinylbehangsoorten zijn perfect geschikt voor keukens. De dragerlaag kan een non-woven materiaal of papier zijn. De decoratieve oppervlaktelaag is behandeld met een waterafstotende kunststof coating die een grondige reiniging mogelijk maakt.

Zijn er afwasbare behangsoorten voor keukens?
De reinigbaarheid van behang wordt bepaald door de specifieke mate van vochtdoorlatendheid. Hoe dichter de oppervlakteafdichting, hoe beter de reinigende eigenschappen. Behangsoorten met een synthetische coating bieden het beste reinigings potentieel.

Sponsbaar
Sponsbare behangsoorten nemen vocht op - een no-go in de keuken omdat het behang hierdoor van de muur afbladdert en schoonmaken met een vochtige doek of spons onmogelijk is. Sponsbare behangsoorten hebben geen kit of kunststof laag. Tijdens het behangen kunnen alleen verse sporen van behangplaksel voorzichtig worden weggeveegd. Zonder een extra beschermende coating is er geen wasbaarheid.

Wasbaar
Afwasbaar betekent dat het behangoppervlak is behandeld met een dichte verzegelende laag die het mogelijk maakt om in water oplosbare vlekken of vuil met een vochtige doek of spons te verwijderen. Om hardnekkigere vlekken, bijv. vethoudende, te verwijderen, is een extra beschermlaag nodig.

Super wasbaar
Superafwasbare behangsoorten hebben een duidelijk sterkere oppervlakteafdichting. Dit betekent dat zelfs (verse) vetvlekken verwijderd kunnen worden met een vochtige doek of spons en wat milde zeepoplossing.

Schrobbaar
Een robuuste synthetische coating biedt de best mogelijke bescherming tegen vocht en de hoogste mate van reinigbaarheid. Schrobbare behangsoorten kunnen worden gereinigd met een vochtige doek, spons of borstel en een mild schoonmaakmiddel of schuurmiddel.

Hoe kan behang wasbaar worden gemaakt?
Een speciale afdichtingsvloeistof sluit de open poriën van een groot aantal vochtdoorlatende behangsoorten, waardoor de reinigbaarheid aanzienlijk wordt verhoogd. Slechts zeer weinig oppervlaktematerialen zijn niet geschikt voor deze behandeling.

Vloeibare behangbeschermingsproducten aanbrengen
Vloeibare, kleurloze behangbeschermingsmiddelen sluiten oppervlakken met open poriën af, waardoor ze vochtondoorlatend worden. Ze worden aangebracht met een roller en moeten goed drogen. Er mag geen stoom ontstaan ​​tijdens het droogproces, omdat dit het droogproces vertraagt ​​en een negatieve invloed heeft op de consistentie van de beschermende coating. Het opnieuw aanbrengen van de vloeistof verhoogt de bescherming tegen vocht en de reinigbaarheid.

Gevoelige of delicate oppervlaktematerialen mogen niet worden behandeld met vloeibare behangbeschermingsproducten, omdat dit door chemische reacties een negatieve invloed kan hebben op hun uiterlijk. Dit omvat natuurlijke materialen zoals gras, bamboe of kurk, textielvezels, glasparels, metaal en effectfoliemodellen.

Kan behang worden gebruikt voor het spatscherm in keukens?
De spatbescherming die intensief gebruikte gebieden rond het fornuis en de gootsteen beschermt tegen vet en water, hoeft niet noodzakelijkerwijs de vorm van tegels te hebben. Verfijnde patroonbehangmodellen kunnen het werk ook perfect doen.

Schrobbaar vinylbehang
Door hun robuuste kunststof oppervlak zijn schrobbare behangsoorten bestand tegen water, maar ook tegen hete vet- of sausspatten. Ze blijven onbeschadigd en kunnen grondig worden gereinigd met een mild reinigingsmiddel of schuurmiddel en een zachte borstel of spons.

Glazen spatscherm voor behangsoorten met een kwetsbaar oppervlak
Met een transparante glaspanelen of glasbekleding kan elk behangsoort worden gebruikt omdat het beschermd is. Mogelijke opties zijn enkel veiligheidsglas of acrylglas. Acrylglas kan niet naast een gasfornuis of open vuur worden gebruikt, omdat de hitte het materiaal zou beschadigen.

Kan behang direct op tegels worden aangebracht?
Het is niet mogelijk om oude tegels zonder enige voorbereiding te behangen. Om ervoor te zorgen dat het behang aan de muur hecht, moet de ondergrond egaal en klevend zijn.

Tegelwanden behangen in vier stappen

  1. Allereerst moeten alle voegen, duidelijk zichtbare scheuren en grotere gaten worden opgevuld om een ​​egaal oppervlak te creëren. Nadat de plamuur is opgedroogd, wordt het oppervlak geschuurd/gepolijst. Al het stof dat door dit gladstrijkproces ontstaat, moet worden verwijderd.
  2. Na een grondige reiniging is de volgende stap het aanbrengen van de juiste dispersielijm. Dit vervangt ook de primer.
  3. Om het vooraf voorbereide oppervlak te optimaliseren, wordt vlieslaag aangebracht. Dit dekt kleine scheurtjes of andere kleine beschadigingen. Op donkere tegels balanceert het vlieslaag de kleur en voorkomt dat deze doordringt naar het oppervlak.
  4. De laatste stap is het aanbrengen van het designbehang op de vlieslaag. Gebruik de lijm vermeld op het instructie-etiket van het behang en voeg 20% ​​dispersielijm toe. Verhoog bij zwaardere behangsoorten het percentage dispersielijm.

Wat zijn de specifieke processen voor het ophangen van behang in keukens?
Bepalend voor dit proces is het dragermateriaal (papier of non-woven). Afhankelijk van het type drager wordt de lijm op de achterkant van de strook behang of direct op de muur aangebracht.

Techniek om lijm rechtstreeks op de muur aan te brengen
Voor vliesbehangsoorten wordt de lijm op de muur aangebracht. Dit moet voor elke lengte behang afzonderlijk worden gedaan om te voorkomen dat de pasta uitdroogt. Voor vliesbehangsoorten is een speciale lijm nodig. In natte ruimtes of bij zwaardere behangsoorten wordt wat dispersielijm toegevoegd om de hechtkracht te vergroten.

Techniek voor het aanbrengen van lijm op de achterkant van de strook behang
Bij behangsoorten met een papieren draaglaag wordt de behanglijm op de achterkant van de voorgesneden lengte aangebracht. Als het muuroppervlak erg absorberend is, kan een dunne laag voorstrijk op de muur worden aangebracht om de hechting te vergroten. Voordat de strook papierbehang op de muur kan worden geplakt, moet een bepaalde inweektijd in acht worden genomen. De reden hiervoor is dat het behang uitzet zodra het nat is. Deze uitzetting moet gelijkmatig zijn, en zolang de inweektijd voor elke strip identiek is, kunnen luchtbellen of plooien in de muur worden vermeden.

Hoe kan keukenbehang worden schoongemaakt?
Over het algemeen mag in keukens alleen afwasbaar behang worden gebruikt. De mate van reinigbaarheid bepaalt welke vlekken verwijderd kunnen worden, hoe het behang gereinigd kan worden en welke schoonmaakmiddelen gebruikt kunnen worden.

Afwasbaar behang (waterafstotend) 
Hoe dichter de oppervlakteafdichting, hoe beter de bescherming tegen vocht en de reinigbaarheid. Zeer afwasbare en schrobbare behangsoorten zijn de beste keuze omdat ze de beste reinigbaarheidseigenschappen bieden. Wasbare behangsoorten zijn onderverdeeld in de volgende subcategorieën: wasbaar, superwasbaar en schrobbaar. De relevante classificatie bepaalt op welke wijze vlekken verwijderd kunnen worden en welke gereedschappen en schoonmaakmiddelen gebruikt kunnen worden. 

Schoon, lauwwarm water, zeepsop, milde reinigings- en schuurmiddelen (zonder bleekmiddelen) behoren tot de mogelijkheden (afhankelijk van reinigingseigenschappen). Agressieve schoonmaakmiddelen, azijn, citroenzuur of andere traditionele huismiddeltjes kunnen niet gebruikt worden aangezien deze het oppervlak onomkeerbaar beschadigen. Mogelijke hulpmiddelen zijn zachte doeken, sponzen of borstels - nogmaals, afhankelijk van de reinigingseigenschappen. Wrijven is absoluut taboe voor alle oppervlakken met synthetische coatings.

Welke kleuren zijn geschikt voor keukenwanddecoratie?
Kleuren voor keukens moeten fris, fruitig, smakelijk, aangenaam en warm zijn. Dat gezegd hebbende, sommige elementen van de kleurenscala staan ​​bovenaan de lijst voor het creëren van een sfeervolle keukenflair.

Groen
Groen doet ons denken aan gezonde kruiden, lekkere groenten of lekker fruit. Deze associatie met de talloze ingrediënten van een evenwichtige voeding is voldoende reden om voor deze kleur te kiezen, bijvoorbeeld in nuances als salie of limoengroen. Groen staat voor frisheid en groei, het geeft vleugels aan creativiteit en zorgt tegelijkertijd voor evenwicht.

Geel
Net als de zon verspreidt geel gewoon geluk en vreugde. Deze smakelijke, vrolijke kleur vult de keuken met het bruisen van een pittige citroen en voegt tegelijkertijd warmte en comfort toe. Lichtere tinten geel creëren een gevoel van ruimte en helderheid in kleine keukens.

Rood
De kleur van passie en liefde is perfect voor keukens met een sfeer van plezier en gezelligheid. Smakelijke tinten zoals tomaat, kers, bordeaux of chilirood nemen ons mee op een reis naar de tuin van culinaire hoogstandjes. Creatieve hobbykoks kunnen hun ware potentieel ontdekken in een keuken die is versierd met rode muurdecoraties, zolang de gekozen tint niet te intens is.

Blauw
De kleur van de oceaan geeft de keuken een mediterraan tintje en ademt vakantiegevoelens uit. Vrienden van de internationale keuken zullen genieten van blauwtinten, omdat de kleur de perfecte scène creëert voor het proeven van exotische gerechten. Daarnaast heeft blauw een kalmerend, verkoelend effect - een grote aanwinst in warme keukens.

Grijs
Grijs, vaak gecombineerd met wit, zwart en chroom, is een allerdaagse klassieker voor strakke, moderne keukenlooks. Het laat ook elke felle kleur echt opvallen. Sober, elegant, neutraal, diep - afhankelijk van de mate van helderheid en de context kan grijs een veelheid aan effecten in de keuken ontvouwen en een groot aantal individuele interieurideeën mogelijk maken.

Oranje
Oranje is een ongelooflijk populaire keukenkleur omdat het staat voor genieten. Het is vrolijk, fruitig en zoet en toont een voorliefde voor onconventionele extravagantie. Oranje behangsoorten bevorderen de eetlust en zorgen voor een open en positieve communicatie; ze vormen het perfecte decor voor een stevige maaltijd, een lekkere snack of een kleurrijke cocktail.

Hoe kies ik het beste behang voor mijn keuken? 
Patronen en motieven in veel verschillende stijlen kunnen een sfeervolle en authentieke sfeer creëren. Voor elke smaak of individuele voorkeur hebben wij het juiste behang.

Modern
Moderne behangontwerpen zijn niet gebonden aan specifieke patronen of stijlen. Een speels kreeftenmotief behoort net zo goed tot de mogelijkheden als een patroonbehang met exotisch fruit of dieren. Abstracte bloemen, 3D-geometrie of ongebruikelijke ornamenten zijn ook kanshebbers. Hedendaags meubilair zal bijdragen aan de impact van het behang .

Landhuis
Er zijn evenveel regiospecifieke (Franse, Duitse, Amerikaanse, mediterrane, etc.) landhuislooks als gerelateerde behangdesigns. Romantische bloemenpatronen zijn net zo geschikt als klassieke geometrische ontwerpen (strepen, vierkanten, ruitvormen) of natuurlijke bloemen. Materiaalimitaties zoals hout, tegels, baksteen kunnen een prachtige aanvulling zijn op een authentieke landhuisstijl.

Vintage en Retro
Wanneer vintage- en retro-ontwerpen de keukenmuren sieren, wordt een zekere eigenzinnigheid en nostalgie in de kamer geïntroduceerd, waardoor een heel bijzondere sfeer ontstaat. Grootschalige geometrische patronen, kunstzinnige of moderne ontwerpen uit de jaren 50, 60 en 70 en Flower Power-motieven zijn typerend voor deze stijl.

Ontwerpen van steen en baksteenimitatie
Onverwoestbare en toch echt knusse materialen zoals die door de eeuwen heen in landelijke/historische keukens te zien waren, hebben nog niets aan aantrekkingskracht ingeboet en werken ook perfect in keukens van de 21e eeuw. Steenlook behangsoorten, bijvoorbeeld baksteen, zandsteen, klinker of zelfs beton, stralen stabiliteit en duurzaamheid uit en kunnen met het juiste meubilair ook een geheel eigentijds effect hebben.

Imitatie marmer
Hoogwaardig marmer is pure ingetogen luxe. Bedrieglijk echte, extravagante imitatie-marmerbehangsoorten zijn de manier om elegante en glamoureuze keukenontwerpideeën te realiseren. Moderne, fantasierijke marmerstructuren en kleuren creëren spectaculaire effecten voor muren.

Tegel imitatie
Veel keukenontwerpconcepten zijn gebaseerd op voorbeelden uit andere landen, dichtbij en ver weg. Artistieke tegels in Spaanse Majolica-stijl, oosterse ornamenttegels, Delftse tegels uit Holland, Romeinse fresco's - dit zijn slechts enkele voorbeelden van het enorme potentieel dat tegelimitatiebehang biedt.

Behangpatronen met fruit, kruiden en groenten
Behangsoorten die direct verwijzen naar keukens, bijvoorbeeld afbeeldingen van de heerlijk kleurrijke en verse producten die daar worden bereid, zijn een zeer populaire keuze. Koken zal een vreugdevolle ervaring zijn in zo'n omgeving. Alle soorten kruiden, felgekleurde groenten of vers fruit hebben allemaal een stimulerend effect.

Strepen
Strepen behangsoorten zijn er in een overvloed aan variaties en zijn een klassiek designelement in veel landelijke/mediterrane stijlen. Het traditionele blauw-witte streepdessin komt zowel voor in landelijke keukens aan de Oostzee- of Noordzeekust als aan de Franse kust. In Groot-Brittannië hebben subtiele kleuren en strepen van verschillende breedtes, soms in combinatie met romantische bloemen, de voorkeur. In Scandinavië zijn puristische streeppatronen in koele tinten de meest populaire keuze.

Waarom zijn behangsoorten met een lage ontvlambaarheid een goede keuze voor keukens?
Natuurlijk wordt er in de keuken gekookt, en dat brengt hitte en verhoogde brandrisico's met zich mee (open vuur, elektrische kookplaten en andere elektrische apparaten, stopcontacten, enz.). Behangsoorten met een lage brandbaarheid worden behandeld met stoffen die voorkomen dat ze vlam vatten of het proces vertragen.

Mogelijke brandhaarden in keukens
In keukens worden allerlei elektrische apparaten gebruikt, en veel daarvan - met fornuizen en magnetrons bovenaan - kunnen overmatige hitte ontwikkelen. Sommige keukens hebben gasfornuizen en een open vlam vergroot natuurlijk het risico op brand als gevolg van onjuiste of onzorgvuldige behandeling. Daarnaast zijn er in elke keuken een aantal stopcontacten, die brand kunnen veroorzaken door kortsluiting of door defecte apparaten die erop worden aangesloten. Het is daarom een ​​verstandige zet om keukenbehang te kiezen met een lage brandbaarheid om zo de brandveiligheid te verhogen.

Kunnen de fronten van keukenkasten en ander keukenmeubilair behangen worden?
Oud veranderen in nieuw - wasbare behangsoorten zijn een geweldige manier om keukenmeubels te upcyclen. Dit geeft uw keuken een unieke "facelift" zonder de bank te verslaan.

Ontwerpconcepten met afwasbare behangsoorten
Meubels en accessoires kunnen worden omgetoverd tot unieke schatten door er designbehang aan toe te voegen. Wasbare vinylbehangsoorten zijn de beste optie als het gaat om het verfraaien en upcyclen van kasten en andere meubels. Papiersoorten en non-woven behang die zijn behandeld met een waterafstotende coating zijn ook mogelijk omdat ze veel beter schoon te maken zijn. 

Keukenmeubels decoreren met behang
De fronten van meubelen of kasten kunnen uit allerlei verschillende materialen bestaan. Voor decoratieve projecten met behang zijn houten of kunststof oppervlakken het meest geschikt. Kastdeurtjes kunnen eraf. Dit vergemakkelijkt de voorbereiding en het lijmen.

Om de best mogelijke hechting te creëren, moeten gladde meubeloppervlakken eerst worden geschuurd. Na het op maat snijden van het behang, wordt de lijm aangebracht op basis van het dragermateriaal (non-woven/papier). Bij behangsoorten met een papieren drager moet de vereiste inweektijd in acht worden genomen. Neem de tijd om het behang op het meubeloppervlak te bevestigen en verwijder luchtbellen en kreukels zo snel en grondig mogelijk.

Met deze ideeën wordt uw keuken echt smakelijk

  • Mooie contrasten voor een witte keuken: Hoe sterker het contrast met het behang, des te opvallender zullen de witte keukenmeubels (evenals het behang) overkomen. Enkele van de beste en meest indrukwekkende opties zijn zwart, aubergine, fuchsia, turquoise, appelgroen, koperrood en petrol.
  • Een kookeiland of ontbijtbar kan als fantastische eyecatcher dienen. Ongebruikelijke, driedimensionale of weelderige patroonontwerpen zijn geweldige keuzes.
  • Een kleurrijk tropisch patroonmotief kan dienen als herinnering aan culinaire vakantie. De motiefkeuzes zijn eindeloos, bijvoorbeeld: kaketoes, papegaaien, flamingo's, bananen of palmbomen, om er maar een paar te noemen. In veel gevallen biedt een fantasierijke wand voldoende inspirerende interesse.

    Kijk voor prachtige motieven en uni's eens op de pagina THEMA'S

 

betaalopties
© 2010 - 2024 Couleur Maison | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel