BEHANG BADKAMER

Behang voor in de badkamer of toilet
De tijden dat badkamers en toiletten gewoon ruimtes waren voor reinigingsrituelen zijn allang voorbij. Ook muren met tegelwerk tot aan het plafond of saai stucwerk behoren tot het verleden. Vochtafstotend of afwasbaar behang maakt van badkamers en toiletten een "place to be" met een individuele touch. Deze kamer is van nature privé, en designbehang kan er een moderne oase van welzijn, een betoverende zeewereld of een oosterse hamam van maken, waar wassingsrituelen een vreugdevolle ervaring kunnen worden. Onderstaande informatie vertelt je alles wat je moet weten over het kiezen en plaatsen van badkamerbehang en toiletbehang.

In hoeverre kan behang gebruikt worden in badkamers?
Over het algemeen zijn er geen specifieke regels of limieten voor het gebruik van behang in badkamers, de doucheruimte vormt de enige uitzondering. Passend designbehang kan tegels, gips of verf volledig vervangen, of de badkamer interessanter maken in de vorm van een kenmerkende muur.

Behang in plaats van tegels
Terwijl tegels nog steeds hun plaats hebben in badkamers, biedt geschikt en passend (waterafstotend) behang een overvloed aan alternatieve vormgevingsmogelijkheden. In vergelijking met tegels is de keuze voor behang uitgebreider. Bovendien voegen ze comfort en warmte toe.

Behang in plaats van gips of verf
Met hun enorm gevarieerde dessins en kleurencombinaties is badkamerbehang een lust voor het oog, zorgt voor sensuele momenten en prikkelt de geest. In vergelijking met muren met eenvoudige pleister- of verfafwerkingen, creëert dit een sfeer van comfort en welzijn. Daarnaast zorgt behang voor warmte en gezelligheid.

Welke behangsoorten zijn geschikt voor badkamers en toiletten?
Specifieke soorten drager- en oppervlaktemateriaal zijn de belangrijkste bepalende factoren voor de geschiktheid in badkamers. Zowel papier- als vliesbehang met een beschermende coating en vochtafstotende vinylsoorten zijn geweldige opties.

Papieren behang
Op papier gebaseerde soorten zijn slechts in beperkte mate geschikt en het wordt aanbevolen om een ​​beschermlaag aan te brengen. De belangrijkste factor hier is het oppervlaktemateriaal. Vinylbehang met een papieren drager is zeer geschikt, terwijl soorten met een papieren toplaag behandeld moeten worden met een waterafstotend behangbeschermingsproduct.

Vliesbehang
Vliesbehangsoorten zijn van nature vrij vochtbestendig en daarom perfect voor badkamers. Een beschermende coating of afdichtmiddel is een nuttige toevoeging om de waterdichtheid van het behang te verbeteren. Het verhoogt ook de mate van reinigbaarheid.

Vinyl behang
Vinylbehang met papieren of vliesdragers is perfect geschikt voor badkamers. Door hun synthetische coating zijn ze waterafstotend. Omdat ze meestal worden gecategoriseerd als super wasbaar of schrobbaar, bieden ze de grootste mate van reinigbaarheid. Een extra beschermlaag is niet nodig.

Zijn er waterbestendige soorten behang voor badkamers?
De mate van reinigbaarheid van het behang geeft aan of en in welke mate het oppervlak waterafstotend is. Hoe dichter de oppervlakteafdichting, hoe beter de weerstand tegen vocht.

Sponsbaar
Behang met deze eigenschap heeft geen vochtbescherming. Hun oppervlak is ontzegeld en niet behandeld met een beschermende coating. De term "sponsbaar" geeft simpelweg aan dat sporen van behangplaksel vochtig verwijderd kunnen worden. Behangsoorten van dit type kunnen niet in badkamers worden gebruikt, tenzij er een beschermlaag wordt aangebracht.

Wasbaar
Afwasbaar behang heeft een verzegelende afwerking waardoor in water oplosbare vlekken met een vochtige doek kunnen worden verwijderd. In ruimtes met een hoge luchtvochtigheid (bijv. badkamers) zal dit soort behang toch wat vocht opnemen. Regelmatig luchten en een aanvullend handmatig sealproces worden aanbevolen.

Super wasbaar
Het oppervlak van super afwasbaar behang is behandeld met een zeer dichte coating die de poriën sluit en het mogelijk maakt verse vetvlekken te verwijderen met een vochtige doek of spons. De kans dat er vocht wordt opgenomen is zeer klein. Dit maakt dit soort behang een zeer goede keuze voor badkamers.

Schrobbaar
Schrobbaar behang heeft een synthetische coating die geen vocht doorlaat, zolang het oppervlak intact is. Ze zijn met recht waterdicht te noemen. Doordat ze kunnen worden gereinigd met een zachte borstel en milde reinigings- of schuurmiddelen, zijn ze onverslaanbaar wat betreft hun geschiktheid voor badkamers.

Hoe kan behang waterdicht worden gemaakt?
Als uw favoriete behangsoort geen of onvoldoende oppervlakteverzegeling bevat, kan de juiste beschermende behandeling het toch geschikt maken voor gebruik in een badkamer. Voorwaarde voor dit proces is echter dat het oppervlaktemateriaal en het beschermende product compatibel zijn.

Behang wordt waterafstotend
Het behandelen van behang met een beschermende coating resulteert in een verzegeling van het oppervlak, een effect dat kan worden verbeterd door een nieuwe laag aan te brengen. Dit maakt het behang waterdicht en zorgt voor een fantastische reinigbaarheid.

Kan behang gebruikt worden in de doucheruimte?
Het gebruik van behang in de doucheruimte wordt afgeraden. Zelfs waterafstotend, verzegeld of gecoat behang is niet bestand tegen de extreme eisen die worden gesteld door de effecten van continue blootstelling aan water en chemische stoffen in douchegels, shampoos en andere producten voor persoonlijke verzorging. Hetzelfde geldt voor schrobbare achtergronden.

Kan behang op tegels worden aangebracht?
Het is niet mogelijk om oude tegels zonder enige voorbereiding te behangen. Om ervoor te zorgen dat het behang aan de muur hecht, moet de ondergrond egaal en klevend zijn.

Tegelwanden behangen in vier stappen

  1. Allereerst moeten alle voegen, duidelijk zichtbare scheuren en grotere gaten worden opgevuld om een ​​egaal oppervlak te creëren. Nadat de plamuur is opgedroogd, wordt het oppervlak geschuurd/gepolijst. Al het stof dat door dit gladstrijkproces ontstaat, moet worden verwijderd.
  2. Na een grondige reiniging is de volgende stap het aanbrengen van de juiste dispersielijm. Dit vervangt ook de primer.
  3. Om het vooraf voorbereide oppervlak te optimaliseren, wordt vlieslaag aangebracht. Dit dekt kleine scheurtjes of andere kleine beschadigingen. Op donkere tegels balanceert het vlieslaag de kleur en voorkomt dat deze doordringt naar het oppervlak.
  4. De laatste stap is het aanbrengen van het designbehang op de vlieslaag. Gebruik de lijm vermeld op het instructie-etiket van het behang en voeg 20% ​​dispersielijm toe. Verhoog bij zwaardere behangsoorten het percentage dispersielijm.

Behangen boven het bad
Schrobbaar of zeer goed schrobbaar vinylbehang is verreweg de beste keuze voor het gebied rond het bad dat constant wordt blootgesteld aan water, badschuim, zeep, shampoo enz. Alle sporen van condensatie of water moeten zo snel mogelijk worden weggeveegd.

Is er speciale behanglijm voor badkamers?
Bij het behangen in badkamers wordt dispersielijm aan de reguliere behanglijm toegevoegd of geheel vervangen (afhankelijk van het soort behang). Dit zorgt ervoor dat het behang niet loslaat door de luchtvochtigheid in de kamer. Het verwijderen van behang dat met dispersielijm is opgeplakt kost meer moeite.

Niet in water oplosbaar
Dispersielijmen zijn sterke synthetische lijmen voor gebruik in interieurs. Het product wordt opgelost in water en kan op elk moment worden verwijderd voordat het hard wordt, waarna het onoplosbaar wordt in water. Vocht heeft na dit proces geen effect meer. Het achteraf verwijderen van het behang kan alleen met speciale oplosmiddelen of door het eraf te schrapen.

Welke kleuren zijn geschikt voor badkamerwanddecoratie?
Fris en expressief - dat zijn de kleuraanbevelingen voor badkamers. Afhankelijk van stijl en sfeer kunnen kleuren rustgevend of stimulerend zijn. Een mix van zwart en wit straalt een schoon, koel karakter uit. Groen en blauw blijven populaire keuzes voor badkamers. Beige is geweldig voor natuurlijke looks.

Wit
Wit behang staat voor reinheid en frisheid. U hoeft zich geen zorgen te maken dat het te steriel of saai is, want er is een overvloed aan verschillende stijlvolle tinten, van parelwit tot ivoor of crèmewit.

Delicaat beige
Beige is een van de meest natuurlijke behangkleuren en past uitstekend bij "groene" stijlen. Deze mix van wit- en bruintinten is fantastisch voor badkamers in landhuisstijl, themalandschappen, moderne grafische looks of natuurlijke romantiek.

Grijs
Grijs is een bedrieglijk neutrale tint. In badkamers kan grijs behang een uiterst eigentijds, verfijnd of excentriek effect hebben; ze benadrukken koele schoonheid en verscherpen de perceptie van patronen. Grijs is tijdloos en past daarom ook in kinderbadkamers.

Tinten groen
De kleur groen is verkwikkend en toch ontspannend; het vult ons met nieuwe energie. Groen behang symboliseert de natuur en een nieuw begin en is de perfecte metgezel voor de botanische trend of tropische, exotische jungle-looks. Zowel lichte als donkere tinten groen geven een gevoel van frisheid en vernieuwing.

Blauw
De koele schoonheid van blauw kalmeert de zintuigen en brengt helderheid in de gedachten. In donkere nuances zorgt het voor een verfijnde, majestueuze flair. Maritieme interieurconcepten, inspiraties van zuidelijke kusten of exclusieve moderne looks profiteren allemaal van blauw behang.

Hoe vind ik het beste behang voor mijn eigen badkamer?
De badkamerconcepten van vandaag zijn niet gebonden aan specifieke thema's, en hetzelfde geldt voor badkamerbehang. De te creëren sfeer is geheel afhankelijk van persoonlijke voorkeuren. De volgende ideeën zijn slechts een kleine selectie van de talloze mogelijke ontwerpen voor fantastische badkamers.

Modern
Moderne behangstijlen worden bepaald door hedendaagse designtrends. Van weelderige flockbehang in barokstijl in nieuwe kleurencombinaties tot een nieuwe kijk op stijlvolle retropatronen - alles is mogelijk. Abstracte patroonmotieven of grafisch behang, steenimitatiesoorten of romantische bloemmotieven zijn slechts enkele van de eindeloze mogelijkheden.

Imitatie marmer
Luxe badkamers hebben veel baat bij bedrieglijk echt ogend, verfijnd marmerimitatiebehang. Deze soorten in steenlook kunnen elegant, extravagant of opwindend en fris zijn. Een grote verscheidenheid aan structuren, gebaseerd op echt marmer of op een fantasierijke kijk op het luxe materiaal, zorgen voor beweging en driedimensionaliteit. Het kleurenpalet richt zich op de vele verschillende tinten van de natuursteen.

Tegel imitatie
Tegelbehang biedt eindeloze ontwerpmogelijkheden terwijl het weinig moeite kost. Er is een enorme keuze aan tegelpatronen op de markt. Stijlvolle landhuistegels, Spaanse Majolica-stijlen, moderne grafische looks, verfijnde Art Deco-tegels of oosterse ornamenttegels zijn slechts enkele voorbeelden.

Imitatie beton
Koele betonlooks stralen een uiterst eigentijds karakter uit en zijn tegelijkertijd totaal tijdloos. Betonimitatiebehang presenteert zich in ruwe of zachte, lichte of donkere variaties. Hun structuur kan glad, verweerd of slim gemengd zijn met andere materialen. Betonlook behang vult een ruimte met een ontspannen rust - ideaal voor de Clean Chic look in badkamers.

Oerwoud
Wild, mysterieus, opwindend - het junglegevoel komt in prachtige kleuren en betoverende patronen. Zeer fantasierijk designbehang met kleurrijke papegaaien of flamingo's, weelderige bladeren en tropisch groen, neemt ons mee op reis naar een exotisch paradijs. Groen, blauw en felle contrastkleuren zetten de toon.

Bloemen
Natuurlijke schoonheid in een prachtig kleurenpalet - behang met bloemendessins is een fantastische manier om uw eigen oase van welzijn te creëren. Uitbundige boeketten, tere veldbloemen of kleurrijke perken prikkelen de zintuigen en stralen een gevoel van romantiek uit. Qua kleuren strekt het spectrum zich uit van helder tot natuurlijk tot krachtig.

Marokko
In de landen van het Oosten wordt lichaams- en schoonheidsverzorging gevierd met uitbundige badceremonies. Cleopatra bijvoorbeeld hield ervan om in melk en honing te baden. Ornamentbehang, bijvoorbeeld in Marokkaanse tegelmotieven, is een fantastische manier om een ​​wassingtempel rechtstreeks uit The Arabian Nights te creëren. Andere mogelijke opties zijn steenbehang, bijvoorbeeld luxe marmerimitatiesoorten.

Welke soorten behang zijn het meest geschikt voor zeer kleine badkamers en toiletten?
Slim gebruik van passend patroonbehang en lichte kleuren kunnen badkamers en toiletten ruimer doen lijken. Verlengende strepen, kleinschalige geometrisch-grafische ontwerpen en delicate bloemen zijn allemaal goede opties.

Gestreept behang
Smalle verticale strepen, bijvoorbeeld in maritiem blauw, "rekken" de ruimte op. Witte strepen gecombineerd met felle kleuren hebben een stimulerend, verruimend effect. In smalle toiletten kan het “opgesloten gevoel” worden verminderd door kleurrijke horizontale lijnen.

Kleinschalige patronen
Hoe kleiner en delicater het patroon, hoe beter voor kleine badkamers. Geometrische vormen zoals diamanten of driehoeken, kleine cirkels of stippen zijn allemaal geweldige keuzes. 3D-patronen moeten echter worden vermeden en te veel verschillende motiefelementen hebben de neiging om een ​​wat onrustige sfeer te creëren.

Lichte behangkleuren
Wit, pastelkleuren, natuurlijk beige garanderen ruimte voor kleine badkamers en toiletten. Als de basiskleur licht of wit is, worden bijpassende patroonkleuren in iets donkerdere tinten prachtig benadrukt, zolang ze niet te dominant zijn.

Wat is de beste manier om badkamerbehang schoon te maken?
Badkamerbehang moet redelijk robuust zijn en regelmatig schoonmaken zorgt voor een hygiënische frisheid. Hierdoor is wasbaarheid een must. Behang achter gootstenen moet schrobbaar zijn, zodat ze krachtiger kunnen worden schoongemaakt.

Wasbaar behang
De term "afwasbaar" betekent dat behang kan worden gereinigd met een vochtige doek of spons. De mate van reinigbaarheid bepaalt welke producten en methodes gebruikt kunnen worden. Wasbaar en super wasbaar behang kan worden gereinigd met water, een doek/spons en een milde zeepoplossing. Schrobbaar behang kan worden gereinigd met een zachte borstel en milde reinigings-/schuurmiddelen.

Achter wastafels
Het gebied rond en achter een gootsteen moet beschermd zijn tegen water en spatten van welke aard dan ook (zeep, tandpasta, andere producten voor persoonlijke verzorging) en gemakkelijk schoon te maken zijn. Een schrobbaar behang voldoet aan deze eisen en zelfs vettige vlekken zijn er weer uit te halen. Het kan worden gereinigd met milde reinigings-/schuurmiddelen en een zachte borstel.

Hoe u uw badkamer er zo lang mogelijk mooi uit laat zien

  • De duurzaamheid van badkamerbehang kan worden vergroot door regelmatig en voldoende te luchten, goed schoon te maken en af ​​en toe een beschermlaag aan te brengen. Als het behang aan de randen of op andere plaatsen loslaat, moet het onmiddellijk worden gelijmd.
  • Kindvriendelijk behang moet verwondering wekken en de aandacht trekken. Felgekleurde zeedieren, gestroomlijnde boten, schijnbaar bewegende stippen zullen niet alleen de kleintjes blij maken.
  • Stoer en mannelijk - hout imitatiebehang in een authentieke, natuurlijke uitstraling is de perfecte keuze voor herenbadkamers.
  • In raamloze badkamers met waterafstotend behang moet vocht kunnen ontsnappen om schimmelvorming te voorkomen. Dit kan door een automatisch ventilatiesysteem, luchtontvochtigers of door de deur regelmatig voor langere tijd open te laten staan.

Kijk voor prachtige motieven en uni's eens op de pagina THEMA'S

betaalopties
© 2010 - 2024 Couleur Maison | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel