BEHANG KINDERKAMER

Behang voor in de kinderkamer
Kinderen doorlopen verschillende ontwikkelingsfasen en hun kamers moeten worden aangepast met de juiste meubilair en design. Kleuren en patronen spelen een belangrijke rol als het gaat om behang dat geschikt is voor leeftijd en ontwikkeling. Kinderbehang moet zowel als ontwerptool als functioneel element werken. De juiste behangdessins wekken vreugde en speels instinct op en kunnen kalmerend of motiverend werken. Ze vormen een schakel tussen de buiten- en binnenwereld van het kind en bevorderen de creativiteit en ondersteunen leerprocessen. Comfort en warmte zijn belangrijke factoren voor de kamer die kinderen als hun veilige haven beschouwen.

Hoe moeten kinderkamers worden ingericht? 
Kinderkamers veranderen volgens de ontwikkelingscycli van het kind; ze moeten worden aangepast aan hun capaciteiten en interesses. Terwijl een babykamer weinig ruimte nodig heeft, is het motto een paar jaar later: hoe ouder de kinderen, hoe meer ruimte ze nodig hebben.

Babykamer
Veel jonge ouders bereiden de kinderkamer voor voordat de baby arriveert. Ze willen dat alles op zijn plaats is tegen de tijd dat het kind wordt geboren. In werkelijkheid slaapt de baby de eerste weken en maanden meestal in een bedje in de kamer van de ouders, een proces dat ook door experts wordt aanbevolen omdat het sociale banden bevordert en hechting bevordert. Daardoor heeft de baby meestal pas echt een eigen kamer nodig als hij alleen moet gaan slapen, bijvoorbeeld vanaf de 3e maand.

Qua meubels is een babybedje, een commode en een kleine kledingkast of ladekast alles wat nodig is. Lichte houtnuances of wit zijn ideale kleuren voor babykamermeubels en vormen een neutraal canvas voor behang . Heldere, contrasterende kleuren zijn geweldig voor de ogen van baby's. Eenvoudige geometrische vormen in zwart en wit zijn een uitstekende keuze voor baby's, en vanwege hun beperkte gezichtsvermogen en scherpte zijn grootschalige patronen goede opties. Zachte rode nuances hebben een kalmerend effect op de allerkleinsten.

Peuters
De babyfase duurt van de leeftijd van één tot de leeftijd van drie. Kinderen worden beweeglijker en nieuwsgieriger. Ze kruipen op handen en voeten en leren dan lopen. Kamers voor kleine ontdekkingsreizigers hebben vaak een flexibeler bedje en veel opbergruimte voor speelgoed. Zitplaatsen die geschikt zijn voor kinderen zijn een andere populaire optie.

De kamer mag echter niet overmatig gemeubileerd zijn, want wat het kind het meest nodig heeft, is bewegingsruimte. Motiefbehang kan de ontdekkingsvreugde van een kind ondersteunen en stimuleren. Grappige dierentuin-, bos- en zeedieren, auto's en delicate geometrische patronen zijn allemaal goede opties. Op deze leeftijd kunnen kinderen alle basiskleuren zien, evenals pastelkleuren, een feit dat tot uiting moet komen bij het kiezen van behang.

Kleuterschool leeftijd
Vanaf drie jaar gaan veel kinderen naar de kleuterschool en gaan een belangrijke nieuwe levensfase in. Ze socialiseren met andere kinderen en volwassenen, leren nieuwe regels, verwerven sociale basisvaardigheden en ervaren grenzen. De eerste vriendschappen ontstaan. De kinderkamer wordt een toevluchtsoord waar ervaringen verwerkt worden, vaak op een speelse manier, bijvoorbeeld met rollenspellen.

Het ledikantje wordt verruild voor een klein bed, de commode verdwijnt en maakt plaats voor een tafeltje of bureau en een stoel of een zithoek met comfortabele zitzakken of fauteuils. Persoonlijke interesses en voorkeuren komen naar voren. Meisjes ontwikkelen vaak een voorliefde voor poppen, paarden, mythische wezens, terwijl jongens een voorkeur hebben voor cowboys, brandweerlieden of vliegtuigen. Dit komt tot uiting in hun keuze van behangmotieven. Behangprints zijn kleurrijker en gedetailleerder en worden een achtergrond voor fantasierijke games.

School leeftijd       
Vanaf een jaar of vijf, zes gaan kinderen naar school. Een andere belangrijke fase begint en de ontwerpopties voor de kamer/het behang weerspiegelen dit. Schoolkinderen ervaren meer uitdagende eisen, ze moeten hun prioriteiten herschikken, academische resultaten behalen en hun sociale competentie uitbreiden. De kinderkamer wordt een multifunctionele ruimte. Naast een kindvriendelijk bed is het bureau het middelpunt. Een grotere kledingkast, een ladekast en een zit- of leeshoek maken het plaatje compleet.

Het is zinvol om de ruimtes voor slapen/studeren/relaxen & spelen systematisch te scheiden, bijvoorbeeld door gebruik te maken van verschillende behangprints. Muur-/behangkleuren en patroonmotieven worden steeds meer aangepast aan de voorkeuren van het kind en houden rekening met psychologische aspecten. Terwijl de ruimte om te studeren profiteert van stimulerende kleuren en inspirerende patronen, zou de ruimte om te ontspannen en te slapen meer rustgevende tinten en fantasierijke behangpatronen moeten hebben.

Welke kleuren kunnen baby's zien? 
Wanneer baby's worden geboren, is hun vermogen om te zien beperkt, aangezien hun gezichtsvermogen zich in het eerste levensjaar langzaam ontwikkelt om hen te beschermen tegen overbelasting van de zintuigen. Hiermee moet rekening worden gehouden bij het kiezen van de kleur en het motief van het behang.

Visuele capaciteit
Rond de 7e maand van de zwangerschap openen ongeboren kinderen voor het eerst hun ogen en kunnen ze onderscheid maken tussen licht en duisternis. Lichtimpulsen worden als rode tinten door de buikwand van de moeder gezien. Na de geboorte is de wereld een erg wazige plek voor pasgeboren baby's. Oriëntatie wordt bepaald door lichtbronnen en bewegingen. Hun gezichtsvermogen verbetert geleidelijk, maar blijft de eerste paar weken beperkt tot de ruimte direct voor het gezicht. Het kind reageert vooral op felle kleuren en licht/donker contrasten.

Wetenschappers hebben ontdekt dat zeer jonge baby's genieten van de combinatie van zwart en wit. Warme, zachte tinten rood zijn ook een goede keuze, omdat ze herinneren aan de lichtimpulsen die vanuit de buik van de moeder worden gezien. Vanaf de negende week kan het kind met beide ogen zien en wordt zowel het ruimtelijk inzicht als het vermogen om dingen op afstand te zien ontwikkeld. Vanaf de 3e levensmaand kunnen baby's de basiskleuren rood, blauw en geel herkennen en onderscheiden. Vanaf maand 5 kunnen ze ook pasteltinten zien.

 Studies hebben aangetoond dat baby's op deze leeftijd de voorkeur geven aan de kleuren rood, oranje, paars en blauw. Kleuren zijn een geweldige manier om visuele vaardigheden te ontwikkelen en dit is niet beperkt tot behang, maar moet voor de hele kamer in aanmerking worden genomen. Om dit te bereiken, kunnen kleuren neutraal of gedempt zijn. Accessoires, meubels en speelgoed in felle kleuren zorgen voor interessante contrasten voor het kind.

Gezichtsscherpte
De gezichtsscherpte van een pasgeborene is beperkt tot het gebied dat zich het dichtst bij de ogen bevindt (ongeveer 20 - 25 cm). Het kind kan gezichten herkennen, vooral die van directe verzorgers. Sterke, contrastrijke kleuren stimuleren de oogzenuw. Grote grafische patronen, eenvoudige geometrische vormen of schattige dierengezichten trekken de aandacht van het kind. Vanaf de 3e maand richt de baby zich op heldere primaire kleuren, complexere vormen en details.

Een van de volgende belangrijke ontwikkelingsstappen is oog-tot-handcoördinatie die helpt om dieptewaarneming te trainen. Na ongeveer 10 tot 12 maanden bereikt de gezichtsscherpte tot 50% van die van een volwassene. Het kind kan nu alle kleuren waarnemen, zo niet de meest subtiele nuances en verschillen. Wat betreft wandontwerp zijn heldere, contrasterende kleuren of pastelkleuren zowel geschikt voor deze ontwikkelingsfase van kinderen als voor hun visuele vaardigheden.

Welke kleuren zijn het beste voor kinderen? 
Over het algemeen houden kinderen van alle felle kleuren. Toch is het zinvol om je te concentreren op slechts een paar favoriete kleuren om overprikkeling te voorkomen. Geslacht kan ook een rol spelen in termen van kleurkeuzes, maar er zijn veel tinten die zowel meisjes als jongens leuk zullen vinden.

Genderneutraal (uniseks)
Geel, groen, blauw en turquoise zijn slechts enkele van de sekseneutrale kleuren waar zowel jongens als meisjes van genieten. Geel staat helemaal bovenaan de lijst met favorieten en kan variëren van fruitig citroengeel, een zachte vanilletint tot warm goud of maïs. Een van de redenen is dat deze kleur veel positieve eigenschappen heeft. Geel zorgt voor een vrolijke en levendige sfeer, het straalt energie uit en bevordert zelfvertrouwen en optimisme.

Groen is een andere genderneutrale kleur. In kinderkamers waar de nadruk ligt op activiteit, creativiteit en ontspanning, werkt groen perfect omdat het aan al deze eisen voldoet. Met zijn kalmerende en ontspannende eigenschappen is blauw een andere populaire unisekskleur. Experts raden de combinatie van verschillende tinten blauw aan, zodat de kamer niet te koud lijkt. Turquoise behoort ook tot de meest populaire unisex kleuren voor kinderkamers. Deze warme combinatie van groen en blauw geeft energie, versterkt het zelfvertrouwen en brengt de geest in balans.

Populaire kleuren voor jongens
Een combinatie van grijs en wit straalt moderne coolheid uit - en met het juiste patroon werkt het voor jongens van alle leeftijden. Deze neutrale tint zorgt voor helderheid en structuur - de perfecte achtergrond voor kleurrijke interieurideeën. Volgens onderzoeken is rood een andere favoriete kleur voor jongens, of het nu gaat om kleding of kamerinrichting. Dit lijkt in eerste instantie misschien verrassend, maar het sluit aan bij hun gedrevenheid en avontuurlijkheid. Rood moet echter spaarzaam gebruikt worden in kinderkamers, bijvoorbeeld beperkt tot een opvallende muur, want te veel kan het agressie veroorzaken.

Populaire kleuren voor meisjes
Er bestaat geen twijfel over: het prinsessenconcept is springlevend. Als gevolg hiervan is roze nog steeds een favoriete kleur voor meisjes van alle leeftijden. Deze romantische tint helpt slecht humeur en agressie te voorkomen. Daarnaast zijn paars en violet vaste favorieten geworden in kinderkamers. Beide kleuren bevorderen de creativiteit, zorgen voor een harmoniserend evenwicht en helpen bij het nemen van beslissingen. Zachte bruine nuances zijn perfect voor actieve meisjes die van de natuur houden.

Welke invloed hebben kleuren en patronen op de ontwikkeling van kinderen?
De bevindingen van de kleurenpsychologie helpen bij het kiezen van specifieke kleuren op basis van hun positieve invloed op de creativiteit van kinderen en hun leervermogen. Bij het bepalen van het juiste patroon moet de nadruk liggen op de ontwikkelingsfase van het kind en zijn of haar persoonlijke interesses.

creativiteit
Fantasie en creativiteit zijn onlosmakelijk met elkaar verbonden. Patronen die de verbeelding stimuleren, bevorderen ook de creativiteit. Onder de kleuren die de creativiteit vergroten, zijn oranje, groen, blauw, paars en violet. Bij spaarzaam gebruik heeft rood ook een stimulerend effect. Behangpatronen met onderling verbonden motiefelementen (bijv. astronauten, raketten, planeten) of verhalende eigenschappen (bijv. een landschap met dieren of sprookjesfiguren) nodigen het kind uit om na te denken over mogelijke verbanden, eigen verhalen te verzinnen en is een achtergrond voor fantasierijke spellen. Op de lange termijn versterkt dit hun gevoel voor creativiteit.

De creativiteit van kinderen wordt omgezet in activiteit. In dit kader is behang dat door kinderen kan worden (mede)ontworpen, bijvoorbeeld door te schilderen of te tekenen, een goede keuze. Goede voorbeelden zijn zwart-witpatronen, fotolijstmotieven en krijtbord- of whiteboardmodellen.

Mogelijkheid om te leren
Leren is een levenslang proces, maar kinderen doen de meest vormende ervaringen op en maken de steilste leercurven door. Jonge kinderen leren eerst over hun directe omgeving en pikken daarna lopend en sprekend op. Intuïtief trainen ze al hun zintuigen. Enige tijd later verbreden ze hun horizon door hun eerste sociale contacten te smeden. Op school is oplettendheid de doorslaggevende factor. Geometrische patronen helpen kinderen van alle leeftijden om hun leervermogen te behouden en te vergroten. Zelfs baby's zijn gefascineerd door eenvoudige vormen, en naarmate het kind ouder wordt, kunnen ze complexer en multidimensionaal worden.

Bij kinderen in de leerplichtige leeftijd vergroten cijfers en letters actief de bereidheid om te leren. De eenvoud van het patroon zorgt ervoor dat kinderen niet worden afgeleid van hun werkelijke doelstellingen. Geel bevordert zowel de intelligentie als het denkvermogen van een kind en verhoogt de concentratie. Oranje werkt prestatiebevorderend en ondersteunt het leren van vaardigheden. Wit helpt bij helder denken en zou als basis- of patroonkleur in behang moeten voorkomen. Voor baby's en peuters stimuleren contrastrijke, sterke tinten of zwart-wit kleine hersenen. 

Wat zijn de beste behangpatronen voor jongens?
Moed, avonturen en actie behoren tot de favoriete thema's voor jongensbehang. Ook al is er een enorme keuze aan patroonbehang voor jongens, de meest favoriete motieven blijven auto's, brandweerauto's, bosdieren en superhelden.

Auto's
Snelle raceauto's, grote vrachtwagens, indrukwekkende tractoren - de wereld van auto's is net zo gevarieerd als de keuze aan behangdessins. Zelfs de kleinste jongens vinden auto's vaak "cool"; ze worden op magische wijze aangetrokken door snelheid en beweging. In tv-series voor kinderen veranderen auto's zelfs in pratende vrienden en metgezellen voor vele avonturen. Auto's staan ​​voor vrijheid en kracht, daarom staan ​​ze in jongenskamers vaak niet alleen in de speelgoedkist maar ook aan de muur.

Brandweer
De meeste jongens maken een fase door waarin ze brandweerman willen worden als ze groot zijn. Naast de fascinerende brandweerauto's worden jongens geïnspireerd door de moedige inspanningen van de brandweerlieden om mensen en dieren te redden. Het is dan ook niet verwonderlijk dat behangpatronen of -motieven gericht op de brandweer nog steeds favoriet zijn. Bovendien bevorderen ze de creativiteit omdat ze kunnen worden gebruikt als basis voor fantastische heldenverhalen.

Superhelden
Groot, sterk, krachtig - superhelden weten alles, kunnen alles doen waar ze zin in hebben, ze zijn er altijd om de dag te redden en een oplossing te vinden voor elk probleem. Superhelden zijn rolmodellen die jongens graag willen zijn en die helpen hun karakters vorm te geven. Op jongensbehang zijn ze altijd aanwezig en kunnen ze zelfs geheime bondgenoten en denkbeeldige vrienden worden.

Bosdieren
In de donkere, mysterieuze bossen verstoppen zich veel fascinerende of schattige dieren. Omdat het voor veel kinderen zeldzaam is om ze in de natuur te zien, genieten ze er vaak van op hun muren. Dassen, konijnen, egels, beren - de lijst is eindeloos. Voor menig jongen is een vrolijke menigte bosdieren zijn idee van de hemel.

Wat zijn de beste behangpatronen voor meisjes?
Sprookjeswerelden, natuur, dieren en mythische wezens behoren tot de onderwerpen waar meisjes het meest in geïnteresseerd zijn. Op de verlanglijst met patroonmotieven staan ​​ook prinsessen, boerderijen, oerwouden, paarden en wolken.

Boerderij
Boerderijdieren, groot en klein, moeten worden verzorgd en plezier verspreiden, waar ze ook zijn. Velden en weiden, misschien een vijver of meer - al deze motieven komen voor op behang met boerderijthema, gericht op menselijke en dierlijke bewoners. Ze spreken de interesses en karaktereigenschappen van veel meisjes aan. Het juiste behang kan helpen om deze onderwerpen op een speels-creatieve manier te verkennen.

Oerwoud
Meisjes houden net zoveel van ontdekken als jongens. Hun belangrijkste focus ligt echter vaak op weelderig groen en exotische planten en dieren. De dichte jungle combineert ongerepte natuur met spannende avonturen en felle tropische kleuren. Het creëert de ideale omgeving voor ontspannende momenten en biedt fantastische speelideeën.

Paarden & Eenhoorns 
Meisjes houden vaak van paarden, vooral tijdens de overgangsperiode tussen kleuterschool en school. Deze aantrekkingskracht kan gedurende de tienerjaren blijven bestaan ​​en op volwassen leeftijd veranderen in een sportieve passie. Meisjes houden ervan om voor de viervoeters te zorgen, ze hebben misschien zelfs een favoriet paardenras en ze vinden het leuk om spannende rijavonturen in te beelden met behulp van speelgoed, boeken en behangmotieven. Eenhoorns zijn de sprookjesachtige voortzetting van hun liefde voor paarden.

Wolken
Zachte, pluizige wolken nodigen meisjes uit om te dromen van vliegen boven de wereld. Wolkenpatronen in één of meerdere kleuren, waar de zon doorheen gluurt of regendruppels naar beneden vallen, zijn altijd een grote favoriet voor meisjesbehang. Gedachten en wensen, maar ook verdriet en zorgen worden allemaal in de wolken gegooid en naar het juiste adres gestuurd. Wolken bieden ook creatieve toegang tot andere hemelse sferen van de verbeelding.

Hoe kan behang worden gebruikt om verschillende delen van kinderkamers van elkaar te scheiden? 
De prioriteiten van kinderen veranderen naarmate ze ouder worden. Met behang kan een multifunctionele scheiding van de kinderkamer in verschillende ruimtes worden gerealiseerd. Voor kleine kinderen en peuters staat spelen en relaxen/slapen centraal. Een kind in de leerplichtige leeftijd heeft ruimte nodig om te leren/studeren, te slapen en zich terug te trekken.

Speelkamer
In kinderkamers die vooral bedoeld zijn om te spelen, kan een stimulerend behang voor alle muren of slechts één speelmuur worden gebruikt. De basiskleuren moeten licht of wit zijn, zodat het patroon een duidelijk contrast geeft. Patronen kunnen grootschalig en "luid" zijn - als ze te klein zijn, kunnen ze behoorlijk overweldigend aanvoelen.

Studie van het kind
Als het om studeren en leren gaat, is concentratie het belangrijkste aspect. Qua kleuren en patronen mogen behangmodellen die in dit gebied worden gebruikt niet te stimulerend of te vermoeiend zijn. De beste plaats voor een opvallende wand is de wand achter het bureau, omdat dit vaak ook de ruimte is die het eerst zichtbaar is bij het openen van de deur naar de kinderkamer. Letters en cijfers, geometrische vormen of strepen zijn ideale keuzes. De resterende muren kunnen worden behangen met een bijpassende kleur die een van de patroonkleuren van het behang weerspiegelt.

Slaapkamer
Voor het slapen gaan, of tijdens het ontspannen, moet het oog van het kind gericht zijn op kalmerende, fantasierijke patronen en motieven. Goede voorbeelden zijn grillige droomtaferelen of grootschalige landschappen. De beste plek voor het behang is de muur waar het bed op staat. In babykamers is het de ruimte waar het kind direct vanuit zijn bedje naar kijkt. Dit kan de muur bij het hoofd van de baby zijn of de muur tegenover het bedje, of zelfs het plafond.                 

Ideeën waar kinderogen van gaan stralen

  • Betrek het kind(eren) bij het inrichten van een themakamer. Voor meisjes kan dit een slaapkamer zijn die geschikt is voor een prinses in zachtroze en gouden tinten, misschien met tiara's of kronen, of een kasteeltafereel en een beetje glitter. Jongens zouden een gezellige piratenwoning met een vleugje Caribisch gebied waarderen. Naast het behang moeten meubels en accessoires worden gekozen met authenticiteit in het achterhoofd.
  • In kinderkamers kunnen grote meubelstukken zoals kleerkasten of ladekasten creatief worden verfraaid met behang. Een suggestie zijn bijna onverwoestbare krijtbordbehangsoorten die kunnen worden bekrabbeld en getekend met kleurrijk krijt.
  • Behang de muur in de favoriete kleur van je kind en gebruik behang met patronen om ongewone decoratieve elementen te creëren. Voor stippenpatronen kun je kiezen voor cirkels, voor gestreepte patronen misschien voor een driehoekige vorm. Plak de uitgeknipte vormen op de muur in de opstelling die jij en je kind het liefste hebben.
  • De plafonds van kinderkamers bieden ook een enorm potentieel voor het gebruik van fantastisch patroonbehang. Voor baby's en peuters kan het motief een sterrenhemel of een magische melkweg zijn, voor kinderen die van de natuur houden een landelijke bloemenweide.

Kijk voor leukste, stoerste en coolste motieven en uni's eens op de pagina:
BABYKAMER BEHANG
KLEUTERKAMER BEHANG

betaalopties
© 2010 - 2024 Couleur Maison | sitemap | rss | webwinkel beginnen - powered by Mijnwebwinkel